Choco Journal

    História čokolády
    Monika Dimitrovičová

    História čokolády

    História čokolády sa formovala tisícročia. Začala sa písať v dobách, kedy ľudia verili, že kakaové bôby sú darom bohov. Prepletená je mnohými civilizáciami a historickými udalosťami. V dnešnom blogu sa zameriame na najvýznamnejšie medzníky v histórii vzniku čokolády a samotného objavu kakaových bôbov.   Od...

    Viktória Vargová

    3 veci, ktoré by ste mali vedieť o kakaovom masle

    Možno je to len moja naivná predstava, ale predpokladám, že pred kúpou čokolády si prečítate jej zloženie. Teda, pevne v to dúfam. Najmä pri kvalitnej a poctivej čokoláde by ste medzi jednotlivými ingredienciami mali určite natrafiť na kakaové maslo. Mnohí...

    Viktória Vargová

    Kakaová dužina je sladšia ako mliečna čokoláda

    Na našom facebookovom profile Xocolaters ho vídavate dosť často. Hrá všetkými farbami a v našich končinách sa, bohužiaľ, nepestuje. Naše klimatické podmienky sú pre neho nevhodné. Kakaový bôb je nádherný plod, ktorý rastie na strome – kakaovníka (Theobroma Cacao).     ...

    Viktória Vargová

    Veľká noc a čokoláda: prečo hryzieme zajačikom uši?

    Tie lákavé čokoládové ušká „padnú“ vždy ako prvé. Všimli ste si? Ako sa vlastne zrodila myšlienka obdarovávať „polievačov“ zajacmi v ligotavých farebných obaloch? V našom novom článku si posvietime na čokoládu a jej nezvyčajne silnú väzbu na kresťanskú oslavu Veľkej noci.  ...

    Viktória Vargová

    Pravá čokoláda rastie na strome

    Každý z nás konzumuje čokoládu. Väčšinou tú, ktorá s pravou, vyrobenou z kakaových bôbov, nemá nič spoločné. Tá skutočná, kvalitná čokoláda totiž rastie na strome. Kakaovom. Zoberieme vás na taký malý výlet. Do dažďového pralesa, kde sa spoločne pozrieme na...