Kakaová dužina je sladšia ako mliečna čokoláda
Na našom facebookovom profile Xocolaters ho vídavate dosť často. Hrá všetkými farbami a v našich končinách sa, bohužiaľ, nepestuje. Naše klimatické podmienky sú pre neho nevhodné. Kakaový bôb je nádherný plod, ktorý rastie na strome – kakaovníka (Theobroma Cacao).
Po dozretí sa toto ovocie oberie a mačetou rozkrája na polovicu. V jeho útrobách nájdete slizskú, bielu, sladko voňajúcu dužinu, ktorá obaľuje kakaové bôby určené na sušenie a výrobu bean to bar čokolády. Možno na prvý pohľad nevyzerá ktovieako lákavo, no jej šťavnatá ovocná chuť by vás zaručene príjemne prekvapila...
Biela dužina chráni kakaové bôby a dodáva im potrebné živiny. Obvykle sa dužina počas fermentácie kakaových bôbov odstráni a vyhodí. Pestovatelia ich ukladajú na 5 dní do krabíc z cédrového dreva a nechajú ich "vypotiť", t.j. počkajú kým prirodzené baktérie doslova "požerú" dužinu z kakaových bôbov.
V rodinách farmárov a kakaových plantážnikov však doteraz pretrváva zvyk, kedy sa biele vnútro (nazývajú ho "baba") dáva deťom ako sladkosť. Jednoducho z otvoreného kakaového plodu vysajú sladkú šťavu a dužina tak nepríde navnivoč. Robia si z nej aj osviežujúci kakaový džús. Najlepšia dužina sa získava z dozretých plodov, žlto-zelenej farby.
"Baba" z kakaového bôbu má ovocnú, až prekvapivo sladkú, sviežu a exotickú chuť. Niekomu pripomína chuťou liči alebo hruškovú šťavu. Dužina je nutrične bohatá, plná antioxidantov a látok, ktoré pôsobia voči škodlivým voľným radikálom. Obsahuje až 80%-90% vody, 10-15% cukru, 0,4-0,8% kyseliny citrónovej a 1% pektínov.
Podaktorí výrobcovia však ešte stále využívajú tzv. metódu „starej školy“, kedy nechávajú kakaové bôby schválne obalené v dužine vyschnúť na slnku. Takto vysušené bôby do seba vsiaknu jemnú sladkosť a šťavnatosť dužiny.
Keďže pri klasickom spracovaní na výrobu čokolády sa prakticky vyhadzuje značná časť kakaového plodu, výrobcovia sa snažia o vyššiu udržateľnosť a hľadajú širšiu využiteľnosť kakaovej dužiny. Formujú ju do rôznych práškov, želé, džemov alebo smoothies. Dokonca sa objavili aj prvé pokusy o výrobu kakaového vína. Zdá sa, že sa rozhodne máme ešte na čo tešiť...